Je hebt quiche en je hebt quiche. Een zompige quiche is stom. Maar een quiche met een brosse bodem en een smakelijke vulling: dat is heerlijk. Dat doe je door het deeg voor de bodem zelf te maken, dus geen klef gedoe met bladerdeeg uit de diepvries. Het deeg wordt eerst een half uur te ruste gelegd in de koelkast en daarna blind gebakken. Alles om de bodem bros, brosser, brost te krijgen. Het is dan wel even wat werk, maar de noeste arbeid wordt beloond! Laten we zeggen dat het een fijn zondagmiddag recept is.
Het recept voor deze quiche komt oorspronkelijk van Rachel Allen, en ik vind het de lekkerste quiche die ik ooit heb gegeten. Echt waar! Ik wilde 'm al een tijdje maken, en nu opeens voegde ik de daad bij het woord. Terwijl ik niet eens eters had. Maakt niet uit, in mijn eentje met een glas koude witte wijn heb ik enorm genoten van mijn eigen kookkunsten.
Quiche met spinazie, geitenkaas en aardappel
stap 1: de bodem
keukenmachine (of zie tips onderaan)
200 g bloem
100 g koude boter
1 ei uit de koelkast, losgeklopt (dan bedoel ik gewoon net totdat eigeel en eiwit gemengd zijn)
1/2 tl zout
* doe de bloem in de keukenmachine
* snijd de boter in stukken en voeg toe aan de bloem
* zet de machine aan tot de bloem en boter samen kruimels zijn geworden
* voeg het ei toe en mix totdat het een bal begint te worden en haal het uit de keukenmachine
* kneed het met je hand heel kort door, totdat je echt een bal hebt en druk dit plat tot een schijf van ong 2 cm dik
* wikkel in met plasticfolie en plaats een halfuur in de koelkast
* zet de oven aan op 180 C
( evt kun je nu ook vast beginnen aan de vulling - zie onder)
* bekleed een springvorm van 24 of 26 cm met bakpapier
* haal de schijf deeg uit de koelkast een sla er een paar keer flink op met een deegroller, en rol het daarna uit tot een dunne lap
* doe de lap in de vorm en druk met je vingers totdat er geen scheuren meer in zitten en je een opstaande rand hebt van ongeveer twee vingers hoog
* leg daar weer een stuk bakpapier op en vul deze met gedroogde bonen of kikkererwten, zodat de bodem helemaal bedekt is (blind bakken)
* bak de bodem 15 minuten
stap 2: de vulling
3-4 aardappelen (middelgroot), vastkokend en geschild
300 g verse spinazie
4 eieren
250 ml slagroom
25 g parmezaanse kaas, vers geraspt
snuf zout
1 tl nootmuskaat, bij voorkeur vers geraspt
1/2 tl cayennepeper, of anders gewone peper
150 g zachte geitenkaas
* zet de aardappels op en kook ze net gaar in 15-20 minuten
* giet de aardappels af na het koken en snijd ze in plakken van een halve cm
* zet ondertussen de spinazie op met een klein kopje water in een grote pan en kook 4-5 minuten totdat deze geslonken is
* plaats de spinazie in een vergiet, en druk er zoveel mogelijk vocht uit. probeer daarna met je handen er nog meer vocht uit te knijpen
* hak de spinazie grof
* klop in een kom de 4 eieren los en klop daar slagroom, parmezaanse kaas, zout, nootmuskaat en cayennepeper doorheen. roer er ook de spinazie door.
stap 3: en dan..
* haal de quiche uit de oven en beleg de bodem met de plakjes aardappel
* verdeel hier de geitenkaas over
* schenk het ei/spinaziemengsel erover
* bak ongeveer 35-45 minuten in de oven
tips tips tips:
* let op bij het maken van het deeg: alles moet steeds koud blijven, dus raak zo min mogelijk aan met je warme handen
* heb je geen keukenmachine, snijd dan de boter door de bloem met 2 messen in een kom. kneed daarna het ei erdoor met koele handen
* als je het bakpapier een samenkreukelt tot een bal, blijft deze daarna makkelijker in vorm
* bewaar de bonen voor het blindbakken in een blik of pot, dan kan je het steeds opnieuw gebruiken
* deze quichebodem kun je voor allerlei quiches gebruiken
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment