Monday, June 20, 2011

Chili con carne, met of zonder maisbrood

Eindelijk mijn recept voor chili con carne. Deze maakte ik voor een hele troep meisjes, die enthousiast kwamen kleding ruilen. Eens in de zoveel tijd wisselen wij onze jurkjes, hemdjes en rokjes. Er wordt gepast en gemeten, en ook gestemd. Nee, die jurk staat jouw veeeel beter. O gelukkig. Er belandt ook een hele hoop op de stapel voor het goede doel. Het idee is om na afloop weer een fijn opgeruimde en enigszins lege kledingkast te hebben, maar ik eindig altijd met meer in plaats van minder kleren. Nou ja, ook niet erg.

De chili: die werd erg gewaardeerd, en ik vond 'm zelf ook niet onappetijtelijk. Ik serveerde het met maisbrood, wat als een deksel over de chili heen ging (geen foto van, helaas). Zonder maisbrood kan ook, met bijvoorbeeld zachte tortillawraps of rijst, en wat tomaten en ijsbergsla. Lekker met crème fraiche, geraspte kaas, tabasco en misschien zelfs guacomole. Er gaat overigens een flinke eetlepel cacao in de chili, dat is een tip van Nigella. Dit klinkt gek, maar is echt heel lekker.



Chili con carne (8-10 personen)

zonnebloemolie
3 uien, grofgehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
1,5 tl korianderzaad
1,5 tl komijnzaad
0,5 tl gemalen kardamom
2 rode pepers, zonder zaad, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, in kleine stukken
2 middelgrote wortels, in kleine stukken
2 rode paprika's, in kleine stukken
1 kg rundergehakt
2 blikken tomaten (blokjes of gepelde)
6 eetl tomatenpuree
1 tl zout
1,5 eetl cacao
800 g kidneybonen (2 blikken), afgespoeld in een vergiet
340 g mais (1 middelgroot blik)
zout

* fruit ui en knoflook in de olie voor een paar minuten, totdat de ui glazig ziet
* rooster ondertussen in een aparte koekenpan (zonder olie) het komijn- en korianderzaad
* wrijf deze daarna fijn in een vijzel
* voeg komijn, koriander en kardamom toe aan de ui
* voeg na 2 minuten ook de rode pepers, bleekselderij, wortel en paprika toe
* bak weer een paar minuten en voeg dan het gehakt toe
* braad het gehakt op middelhoog vuur totdat deze volledig bruin ziet
* voeg dan de blikken tomaten toe, evenals de tomatenpuree, een theelepel zout en 1,5 eetlepel cacao
* breng aan de kook en laat het anderhalf uur op laag vuur stoven
* voeg aan het eind de kidneybonen en de mais toe en warm het geheel door

Maisbrood (optioneel)

stap 1:

240 g bloem
240 g maismeel (biologische of Turkse winkel)
4 eetl suiker
6 tl bakpoeder
2 tl chilivlokken
2 tl zout

* verwarm de oven voor op 200 C
* meng bovenstaande ingredienten in een kom

stap 2:

460 ml melk
220 g gesmolten boter
1 ei

* meng deze ingredienten in een andere kom en roer het dan door de droge ingredienten

stap 3:

1 rode paprika, fijngesneden
geraspte kaas

* voeg de paprika toe en laat het deeg 5 minuten staan
* doe de chili in een grote schaal en verdeel het deeg erover
* bestrooi met kaas en zet ongeveer 25 minuten in de oven

tips:

* als je geen vijzel hebt, kun je ook gemalen koriander en komijn gebruiken
* zoals bij alle stoofschotels, is deze chili de volgende NOG lekkerder
* je kan de chili ook goed invriezen