Monday, February 21, 2011

Frambozen cheesecake

Wow, ik ga over in het Nederlands. Ik ben namelijk niet meer zo internationaal. Ik woon weer lekker in Amsterdam en kook het liefst voor mijn vrienden. En die spreken voornamelijk Nederlands - dus dat Engels is eigenlijk overbodig. Jammer dat de rest van de wereld mijn kookperikelen niet meer zal kunnen volgen, maar zo'n enorm verlies zal dat nou ook weer niet zijn. They'll live.

Het allereerste recept dat ik in het Nederlands met jullie wil delen is een cheesecake recept. Het komt van de site www.bbcgoodfood.com, en ik heb het iets aangepast. Het is lekker lekker lekker!! En snel klaar, en niet moeilijk. Wat wil je nou nog meer. Ps. de foto is genomen met mijn telefoon, onder het motto beter iets dan niets.



Frambozen cheesecake

stap 1 - de bodem

12 Digestive koekjes (of andere koekjes)
75 g boter
springvorm

* verwarm de oven voor op 180 C
* smelt de boter in een pannetje
* maal de koekjes (zie tip onderaan)
* doe de gemalen koekjes in een kom en voeg de gesmolten boter toe
* roer tot het gemengd is, en doe de massa in de springvorm
* druk het aan met de bolle kant van een lepel
* zet de vorm in de oven, en haal 'm er 5 minuten later weer uit. laat dan afkoelen.

stap 2 - de vulling

3 pakjes Philadelphia roomkaas naturel (185 g per bakje)
100 ml crème fraiche
2 eieren en 1 eidooier
2 eetl bloem
160 g fijne suiker
250 g frambozen
+ frambozen ter decoratie (optioneel)

Doe de roomkaas en crème fraiche in een grote kom en roer dit los met een (electrische) garde. Voeg de eieren één voor één toe, en klop tussendoor steeds weer alles door. Voeg daarna ook de bloem en suiker toe en klop tot er geen klontjes meer zijn. Je mag best wel even kloppen (1-2 minuten). Roer er dan de frambozen door.

Schenk deze roomkaasvulling over de afgekoelde bodem en zet ongeveer 30 minuten in de oven. Het is klaar als de bovenkant goudbruin is. In het midden mag het nog wel een beetje 'wobbly' zijn. Laat de taart afkoelen, en zet 'm dan nog een uurtje in de koelkast.
Versier met extra (verse) frambozen.

tips:

* Het malen van de koekjes: dit kan in de vijzel of in de keukenmachine. Je kan ze ook in een plastic zakje doen en er met iets zwaars op slaan.
* Je kunt een 20 cm springvorm gebruiken, dat heb ik gedaan. Als je die niet hebt, maar wel eentje van 24 cm is dat ook prima. Dan wordt de cake gewoon wat platter, ook prima.
* Bij de AH hebben ze doosjes frambozen van 250 g in de diepvries.
* Cheesecake is de volgende dag bijna nog lekkerder, dus dit is een handig toetje dat je van te voren kan maken
* Gebruik bevroren frambozen en laat ze niet ontdooien voor gebruik. Hierdoor vloeit de rode kleur minder door de cheesecake. Voeg wel een paar minuten extra aan de baktijd toe.